Vijf zakkenrollers Gay Pride vrijgelaten

Vijf zakkenrollers die tijdens Gay Pride door de Amsterdamse politie waren opgepakt zijn in vrijheid gesteld. Ze moeten nog wel voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie is het in vier gevallen niet eens met de beslissing van de rechter-commissaris om ze vrij te laten en is hiertegen in beroep gegaan. De zaken van zeven verdachten zijn geseponeerd wegens onvoldoende bewijs, meldt het OM woensdag.

Van woensdag tot en met zondag verrichtte de politie tijdens Gay Pride enkele tientallen arrestaties wegens zakkenrollerij. In totaal zijn 35 zaken naar het OM gestuurd. Maandag en dinsdag werden al zeven Roemeense verdachten, zes mannen en een vrouw, door de supersnelrechter veroordeeld tot straffen variërend van drie weken tot tien weken cel.

Dertien verdachten moeten volgende week op een snelrechtzitting verschijnen, de week erop wil het OM dat een politierechter zich buigt over de zaken van zes verdachten. Twee van de verdachten van wie de zaak is geseponeerd zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. In twee zaken loopt nog onderzoek.

Behalve de vijf die op vrije voeten zijn gesteld, zitten alle overige verdachten die binnenkort voor de rechter moeten komen nog vast.