Oprah Winfrey wilde niet naakt

Oprah Winfrey had weinig zin in een scène in het drama The Butler waarin ze naakt en dronken op een bank lag. "Gelukkig heb ik regisseur Lee Daniels ervan kunnen overtuigen dat dat geen goed idee was", zegt de talkshowkeizerin woensdag in het AD. In de film speelt ze de drankzuchtige en opvliegende echtgenote van Forest Whitakers personage.

"Voor de rest ben ik geen control freak", zegt ze terwijl haar collega's een beetje moeten gniffelen. "Nee echt, ik huur tegenwoordig mensen in die weten wat ze moeten doen zodat ik het zelf niet hoef te doen."

The Butler vertelt het waar gebeurde verhaal over Eugene Allen, de rol van Whitaker, die butler was van acht opeenvolgende Amerikaanse presidenten. Winfrey omschrijft de film als een meeslepend persoonlijk drama dat de misstanden voor zwarten in de Verenigde Staten in de jaren vijftig en zestig toont.

"Ik bewonder hun moed en hun kracht", vertelt Winfrey. "Door hen ik kan ik nu doen wat ik doe. De film is een hommage."

Winfrey was vijftien jaar geleden voor het laatst op het witte doek te zien in het slavendrama Beloved. Ze heeft lang getwijfeld of ze weer op een filmset moest gaan staan. Toch was ze blij met Daniels, ondanks zijn nietsontziende aanpak.

"Als hij iets slecht of nep vond, riep hij dat meteen", vertelt Winfrey. "Ook maakte hij me helemaal gek met een dansscène. Ik moest zes uur dansen en uiteindelijk zie je er maar veertig seconden van terug in de film."

De 59-jarige Winfrey benadrukt ook absoluut geen diva te zijn. "In mijn trailer had ik niet eens M&M's." The Butler draait vanaf 13 december in de Nederlandse bioscopen.