Willem-Alexander honderd dagen koning

Koning Willem-Alexander zit woensdag precies honderd dagen op de troon. Een aantal verschillen met Beatrix is al duidelijk te zien, zeggen royaltywatchers. Zo maakt de koning gretig gebruik van zijn iPad, is er veel aandacht voor handel en staat hij meer tussen het volk dan zijn moeder.

Volgens de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, Michiel Zonnevylle, is het eigenlijk nog te vroeg om uitspraken te doen over de verschillen tussen Beatrix en Willem-Alexander, die op 30 april werd ingehuldigd. "Dat moet zich ontwikkelen, en als hij het anders wil doen is het verstandig om dat heel geleidelijk te doen."

Toch kan Zonnevylle al verschillen noemen. Zo wijst hij op de 'flitsbezoeken' van Willem-Alexander en Máxima aan diverse naburige landen. Willem-Alexander heeft zelf gezegd hieraan in eerste instantie de voorkeur te geven, omdat echte staatsbezoeken veel meer voorbereidingstijd vergen.

Ook noemt Zonnevylle de grote aandacht voor ict die Willem-Alexander aan de dag legt. Zo benoemde hij meteen na de inhuldiging een directeur ict en maakt hij gretig gebruik van een iPad, onder meer om wetten te ondertekenen als hij in het buitenland is. "Zoiets was er natuurlijk niet toen koningin Beatrix begon. Alles is anders, en de koning past zich daaraan aan."

Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, zegt ook alleen nog maar kleine verschillen te zien. "Het zou ook niet netjes zijn naar zijn moeder als hij meteen zou zeggen: vanaf nu gaan we alles anders doen. En niet verstandig, want Beatrix heeft het heel goed gedaan."

Ook Marcella noemt de koninklijke iPad. Verder staat Willem-Alexander meer tussen zijn onderdanen dan Beatrix, vindt Marcella. "Dat zag je bij de bezoeken aan alle provincies die Máxima en hij hebben afgelegd. Willem-Alexander en Máxima breken continu uit het protocol om toch zo veel mogelijk mensen de hand te kunnen schudden."

De komende tijd zullen meer verschillen aan het licht komen, verwacht Marcella. "Tot nu toe was het echt nog een overgangsperiode, vol met formaliteiten zoals de provinciebezoeken. Pas na de zomer kan Willem-Alexander inhoudelijk aan het koningschap beginnen en krijgt hij meer gelegenheid een eigen stempel te drukken."

Marcella zegt uit te zien naar de eerste Prinsjesdag van Willem-Alexander als koning, en ook naar de eerste Koningsdag. "Juliana had op Koninginnedag de defilés, Beatrix ging het land in. Hoe pakt Willem-Alexander het aan? Daarin zou hij echt anders kunnen zijn dan zijn moeder."