Hele oeuvre van Warmerdam te zien in Eye

Het volledige oeuvre van Alex van Warmerdam is van 15 tot en met 18 augustus te zien in Eye Film Institute in Amsterdam. Het retrospectief wordt op 35 millimeterfilm getoond ter gelegenheid van de première van Van Warmerdams nieuwste film Borgman, laat de organisatie vrijdag weten.

Tot de vertoonde films behoren gerestaureerde versies van Van Warmerdams eerste twee films, Abel en De Noorderlingen. Zijn debuut leverde hem in 1986 meteen een Gouden Kalf voor beste regie op. Met De Noorderlingen uit 1992 brak Van Warmerdam internationaal door en won hij de European Film Award voor beste film.

Naast de films van Van Warmerdam worden ook vijf door de filmmaker zelf geselecteerde films vertoond die grote invloed op zijn werk hebben gehad. Zo zijn Psycho van Alfred Hitchcock uit 1960, de director's cut van Sergio Leone's spaghettiwestern The Good, the Bad and the Ugly uit 1966 en The French Connection van William Friedkin uit 1971 te zien. Ook Deliverance van John Boorman en Un Flic van Jean-Pierre Melville, allebei uit 1972, worden vertoond.

Borgman deed al mee met de competitie van het filmfestival van Cannes en is momenteel geselecteerd voor het filmfestival van Toronto, dat van 5 tot en 15 september plaatsvindt.


Hele oeuvre Van Warmerdam te zien in Eye (Foto: Novum)