Wii U-onderdelenfabrikant sluit belangrijke fabrieken

De herstructurering van het bedrijf Renesas kan wel eens problemen gaan opleveren voor Nintendo. Door de reorganisatie gaat het bedrijf binnen 2-3 jaar enkele fabrieken in Japan sluiten, en in één van die fabrieken wordt een belangrijk Wii U-onderdeel gemaakt.

De sluitende fabriek maakt namelijk Embedded DRAM, een geheugenchip. Tijdens de pieken van Wii U-productie ging meer dan de helft van de productie van de geheugenchips naar de Wii U, maar door sterk dalende productie en verkoop van de console ging het uiteindelijk geld kosten om de fabriek open te houden.

Voor de meeste onderdelen zou Nintendo prima naar een andere fabriek kunnen overstappen, maar voor dit onderdeel niet: de geheugenchip van Renesas is het resultaat van eigen ontwikkelde technieken die het bedrijf heeft geërfd van zijn fusie met NEC vorig jaar. Deze technieken zijn momenteel alleen te gebruiken in de Tsuruoka-fabriek van Renesas. Om opnieuw massaproductie van de geheugenchip te starten op een andere locatie moet het ontwerp van het onderdeel mogelijk worden aangepast.

Hoewel Nintendo voorlopig dus nog niet tegen echte problemen aanloopt, moet het in de toekomst waarschijnlijk wel extra kosten maken om de chip opnieuw te laten ontwerpen en ergens anders te laten maken. Laten we hopen dat dit voorlopig de laatste tegenslag is voor Nintendo, want het zit het bedrijf niet echt mee...