Geen nominaties voor OS-kwalificatie schaatsers

Nederlandse topschaatsers hebben dit jaar geen streepje voor wat betreft kwalificatie voor de Olympische Spelen. Dat valt te lezen in de door de KNSB gepubliceerde selectieprocedure. "Er zijn geen nominaties of kwalificaties vanuit het NOCNSF. Daardoor krijgt het KNSB kwalificatietoernooi het karakter van een trial", legt directeur sport Arie Koops uit.

Op het kwalificatietoernooi in december krijgen schaatsers de kans zich te plaatsen voor de Spelen in Sochi. Alleen in dat toernooi kunnen schaatsers een reis verdienen naar Rusland.

Op de korte afstanden (500, 1000 en 1500 meter) kunnen maximaal vier schaatsers zich kwalificeren, op de lange afstanden (3000, 5000 en 10.000 meter) drie. In totaal kunnen maximaal tien vrouwen en tien mannen zich plaatsen.

Voor de ploegenachtervolging wordt er echter wel gewerkt met twee aanwijsplaatsen per sekse. Schaatsers moeten 'tot de absolute wereldtop behoren' om voor selectie in aanmerking te komen. Daarnaast heeft de KNSB een 'calamiteitenplaats' achter de hand, mocht een van de aangewezen schaatsers niet in actie kunnen komen.