Gezellige sfeer bij Canal Parade

De Canal Parade in Amsterdam is zaterdag goed verlopen. Volgens een woordvoerder van de gemeente was geen sprake van grote incidenten en was de sfeer gezellig. Op het festijn zijn naar schatting enkele honderdduizenden bezoekers afgekomen, minstens evenveel als vorig jaar.

De botentocht, waaraan tachtig boten meededen, geldt als het hoogtepunt van de Gay Pride Amsterdam, het jaarlijkse emancipatiefeest voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders dat vorige week zaterdag van start ging. Het thema van dit jaar was Reflect, waarmee de organisatie aandacht wilde vragen voor de sociale acceptatie en mensenrechten van minderheden in het buitenland.

De achttiende Canal Parade ging omstreeks 14.00 uur van start. De boten verzamelden zich in het Westerdok en voeren via de Prinsengracht, de Amstel en de Oude Schans om te eindigen in het Oosterdok.

Op foto's was te zien dat het op verschillende plekken in de hoofdstad vol stond met feestvierders, waarvan veel kleurig gekleed gingen. "Rond de grachten stond het enkele rijen dik. Het was een mooie, geslaagde Canal Parade", aldus de woordvoerder van de gemeente. Vooraf verwachtte de politie dat net als voorgaande jaren enkele honderdduizenden mensen naar het evenement zouden komen.

De politie waarschuwde wel voor zakkenrollers. "We krijgen veel meldingen van mensen die in de menigtes bestolen zijn van onder meer hun smartphone. Wees alert!", twitterde de politie.

De kabinetsboot werd dit jaar aangevoerd door emancipatieminister Jet Bussemaker (PvdA). Haar boodschap is volgens haar ministerie dat homorechten geen grenzen kennen.

Het Ministerie van Defensie nam zaterdag met een eigen boot deel aan de zonnige Canal Parade. Onder de ongeveer negentig opvarenden was ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). "Ik vond het belangrijk vandaag samen met mijn mensen mee te varen op de Defensieboot. Iedereen moet zich vrij kunnen voelen. Dit geldt ook voor militairen. Die moeten presteren onder moeilijke omstandigheden. Juist dan is het belangrijk jezelf te kunnen zijn en je je werk goed kunt doen in een veilige omgeving", aldus de minister.

Hennis meent overigens dat de homo-emancipatie wel een onderwerp is om voor te blijven knokken. "En dat zal ik altijd blijven doen. Nu als minister, maar ook in de toekomst."

De KNVB was dit jaar voor het eerst aanwezig bij de Canal Parade. De voetbalbond werd vertegenwoordigd door onder anderen bondscoach Louis van Gaal en oud-international Patrick Kluivert. "Wij willen het signaal afgeven om homoseksualiteit in de voetbalwereld te accepteren", zei Van Gaal vlak voordat zijn boot wegvoer.

Op een aantal schepen waren spandoeken te zien, waarop de Russische president Vladimir Poetin op de hak werd genomen vanwege de nieuwe Russiche antihomowet, die onder meer het verspreiden van 'homoseksuele propaganda' strafbaar stelt. Op een spandoek werd Poetin opgeroepen de repressie te stoppen en te kiezen voor vrijheid. Daarnaast dansten op een boot homoseksuele mannen in Russische legeruniformen.

Gay Pride Amsterdam gaat overigens nog even door. In de hoofdstad wordt zaterdagavond nog flink doorgefeest en zondag vindt onder meer een slotfeest plaats op het Rembrandtplein.