VS betalen Britten voor informatie

De Amerikaanse regering heeft de Britse geheime dienst GCHQ in de periode 2009-2012 omgerekend honderdvijftien miljoen euro betaald om toegang te krijgen tot informatie die de Britten vergaarden, en om hun activiteiten te kunnen beïnvloeden.

Dat heeft de Britse krant The Guardian onthuld aan de hand van documenten die klokkenluider Edward Snowden heeft verstrekt. De contacten liepen via de Amerikaanse evenknie van de GCHQ, de NSA.

Uit de stukken blijkt dat GCHQ en NSA nauw samenwerkten. Tevens blijkt dat NSA hoge eisen aan hun Britse collega's stelden waar die maar met moeite aan konden voldoen.

The Guardian stelt dat GCHQ en NSA ook in Afghanistan samenwerkten. De Amerikanen betaalden verder mee aan een nieuw GCHQ-centrum in Bude, Cornwall, en aan een GCHQ-faciliteit op Cyprus.

Uit de stukken die The Guardian zag bleek verder dat GCHQ probeert informatie van mobiele telefoons en apps te vergaren om 'elke telefoon, overal en altijd te kunnen benutten'.

De hoeveelheid persoonlijke informatie die GCHQ uit internet en mobiele telefonie aftapte is de laatste vijf jaar met 7000 procent gestegen.

GCHQ houdt China en Rusland verantwoordelijk door de meeste cyberaanvallen in Groot-Brittannië zo staat in de stukken.

Een ander document maakt duidelijk dat sommige GCHQ-werknemers moeite hadden met de morele en ethische kant van hun werk, met name over de mate van misleidi9ng die daarbij gebruikt werd.