Belastingdienst graait in parkeerdatabases

Betalen voor je parkeerplaats was nog nooit zo eenvoudig. Veel mensen rekenen hun kaartje af via hun mobiele telefoon, en bij vele moderne parkeermeters hoeft nu enkel het kenteken opgegeven te worden, wat veel gedoe met papieren kaartjes scheelt. Amsterdam is afgelopen maand dan ook volledig overgestapt op parkeren op kenteken.

Makkelijk voor zowel de parkeerder als de controleur. Maar ook heel handig voor de Belastingdienst. In hun strijd tegen privegebruik van leaseauto's, heeft de Belastingdienst in de afgelopen maanden alle parkeergegevens opgevraagd van auto's die in 2012 op kenteken werden geparkeerd. Zo kon de Belastingdienst eenvoudig van alle Nederlanders zien wie waar, wanneer en hoe lang geparkeerd heeft. De Belastingdienst legt deze gegevens naast de reisgegevens die de belastingbetalers aanleveren via rittenadministratiesoftware, en kan zo eenvoudig controleren of mensen hun leasewagen voor privédoeleinden gebruiken.

Dat de Belastingdienst zo maar toegang heeft tot de parkeergegevens van brave burgers is opmerkelijk. Op de website van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsregistratie (SHPV), de organisatie die het Nationaal Parkeerregister (NPR) beheert, valt in de privacyverklaring te lezen dat de opgeslagen gegevens niet aan persoonsgegevens kunnen worden gekoppeld, en de gegevens bovendien binnen 8 weken zouden worden gewist. Over het delen van gegevens met de Belastingdienst wordt niet gerept.

Gezien het feit dat de Belastingdienst ruim 8 weken na het aflopen van 2012 alsnog parkeergegevens kon opvragen, mag ervan worden uitgegaan dat de overheid (en willekeurige andere toekomstige instanties) tot in de eeuwigheid weten waar jij je wagen parkeert. Het commentaar van Naomi Woestenenk, woordvoerder van SHPV, is ook zeer verhelderend. Zij geeft aan dat de gegevens na 8 weken niet vernietigd worden, maar versleuteld, een proces dat eenvoudig omgekeerd kan worden waardoor gegevens weer te koppelen zijn aan een plaats en tijd. 

Met dank aan Shakkara voor de herschreven submit!