Stafchef Merkel getuigt over NSA

De stafchef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag voor een Bondsdagcommissie een verklaring afgelegd over de afluisterprogramma's van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de bescherming van de privégegevens van Duitsers. De Bondsdagleden waren niet tevreden met de verklaring van Ronald Pofalla, die verantwoordelijk is voor het aansturen van de Duitse inlichtingendiensten.

Volgens de oppositie doet Merkel te weinig voor de bescherming van privégegevens en onderneemt de Duitse regering te weinig actie tegen Washington. Bovendien heeft de oppositie vraagtekens gezet bij de verklaring van de Duitse regering dat zij geen weet heeft van de Amerikaanse afluisterpraktijken. Oppositieleden eisen antwoorden over de reikwijdte van de afluisterprogramma's van de Duitse inlichtingendiensten.

"Alle vragen die verband houden met het werk van de Duitse inlichtingendiensten zijn opgehelderd. Ik kan u zeggen: de Duitse inlichtingendiensten werken volledig in lijn met de wet", zei Pofalla, nadat hij achter gesloten deuren zijn verklaring had afgelegd. "De verdenking is geuit dat de gegevens van de Duitse burgers massaal zijn overgedragen aan de VS, aan de NSA. Deze aanname is absoluut onjuist."

Thomas Oppermann, de voorzitter van de Bondsdagcommissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, zei echter dat er weinig vooruitgang is geboekt. Hij verklaarde nog steeds niets te weten over de omvang en de concrete praktijk van het afluisteren door de NSA.

Het beschermen van privégegevens ligt er gevoelig in Duitsland. In september hebben er in Duitsland Bondsdagverkiezingen plaats. Hoewel veel Duitsers sceptisch zijn over de verklaring van Merkel dat ze niets weet van Amerikaanse afluisterprogramma's, lijkt dit vooralsnog weinig gevolgen te hebben voor het stemgedrag.