Seksuologe Virginia Johnson overleden

Virginia Johnson, die samen met haar man baanbrekend onderzoek naar seks deed in de jaren zestig en twee bestsellers over seksualiteit schreef, is woensdag op 88-jarige leeftijd in de Amerikaanse stad St. Louis overleden.

Johnson groeide op op het platteland van Missouri. Zij was moeder en had twee al twee huwelijken achter de rug toen zij eind jaren vijftig werk zocht aan de Washington-Universiteit in St. Louis, om tijdens haar studie haar jonge gezin te kunnen onderhouden. Zij werd assistente van de verloskundige en vrouwenarts William Masters, met wie zij later trouwde en grootschalige onderzoeken naar de menselijke seksualiteit op touw zette.

Johnson wierf studenten, verpleegsters, echtgenotes van hoogleraren en anderen voor wat het 'grootste seksexperiment uit de geschiedenis van de VS' werd genoemd. Zij ontwikkelden eigen instrumenten om de mate van seksuele opwinding te meten en brachten die aan bij mannen en vrouwen die werden aangemoedigd te masturberen.

Het onderzoek haalde diverse aannames over de vrouwelijke seksualiteit onderuit, zoals de stelling van Freud dat het vaginale, niet het clitorale orgasme de rijpere seksuele reactie van de vrouw zou zijn.

Johnson deed de gevalsanalyses, en stelde de ongemakkelijke vragen.

Honderden stellen, lang niet allemaal getrouwd, namen deel aan het observatieonderzoek, dat later besproken werd in het boek Human Sexual Response uit 1966. Dat boek en hun tweede boek, Human Sexual Inadequacy uit de jaren zeventig, werden bestsellers. Nog vele jaren traden zij op in talkshows - laat op de avond - en verschenen zij op de omslagen van tijdschriften.

Masters en Johnson trouwden in 1971. Hun huwelijk werd twintig jaar later ontbonden. Het Masters and Johnson Institute in St. Louis sloot in 1994. Masters overleed in 2001.