Project X-tuig veroordeeld

Twaalf verdachten die betrokken waren bij de Project X-rellen in Haren zijn donderdag in hoger beroep veroordeeld. Er werden gevangenis- en werkstraffen opgelegd, weet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Twee verdachten die eerder werden veroordeeld door de rechtbank in Groningen werden vrijgesproken. Justitie eiste eerder cel- en werkstraffen en boetes.

Alle veroordeelden moeten verder een storting in het schadefonds doen, zo bepaalde het hof. Dat gaat om een bedrag van vijfhonderd euro. De enige minderjarige verdachte in het gezelschap moet 250 euro storten. Het OM had beroep aangetekend omdat de politierechter aanvankelijk niet altijd meeging met de eis om de verdachten geld te laten storten in een schadefonds. Ook een aantal verdachten ging in hoger beroep.

De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feest ging. Daarop reisden honderden jongeren naar het dorp en liep het feest volledig uit de hand. Voor wangedrag tijdens de rellen werden meer dan honderd mensen aangehouden.