[Eredivisie] Prognoses van de VI-clubwatchers

Vrijdag 2 augustus maken Ajax en Roda JC een start aan het Eredivisie-seizoen 2013/14. Zal de strijd om het landskampioenschap opnieuw gaan tussen Ajax, PSV en Feyenoord? Of zal AZ, sc Heerenveen of FC Twente meedoen om de titel?

FOK!sport vroeg een voorspelling aan Ajax-watcher Simon Zwartkruis, PSV-watcher Thijs Slegers en Feyenoord-watcher Martijn Krabbendam, alledrie werkzaam voor Voetbal International. Zij beantwoordden allen vijf vragen over het komende seizoen.

1. Welke clubs gaan er komend seizoen om het kampioenschap strijden?

Zwartkruis voorspelt een strijd tussen de traditionele top-drie: "AZ en FC Twente hebben de afgelopen jaren een succesvolle aanval op de top gedaan, maar hebben dat niet kunnen continueren. Vitesse zou zich graag in de strijd mengen, maar is nog niet zover. Blijft over: Ajax, Feyenoord en PSV. Bij Ajax heeft Frank de Boer bewezen een kampioensploeg te kunnen smeden, Feyenoord heeft Pelle en veel talenten die zich zullen blijven doorontwikkelen en bij PSV verwacht ik positieve impulsen van de nieuwe jonge spelers."

Ook Thijs Slegers en Martijn Krabbendam verwachten dat de strijd om de landstitel zal gaan tussen Ajax, Feyenoord en PSV. Slegers voegde wel Vitesse toe aan het rijtje kampioenskandidaten.


Ajax doet volgens alle clubwatchers opnieuw mee om de landstitel
(Foto: Pro Shots)

2. Welke clubs gaan komend seizoen verrassen?

Slegers verwacht dat AZ en Roda JC dit seizoen positief zal verrassen. "AZ gaat lang meedoen in de topdrie, maar zal uiteindelijk de vijfde plaats pakken. Roda JC verwacht ik rond de zevende plek."Roda JC wist afgelopen seizoen ternauwernood via de play-offs degradatie te ontlopen.

Ook Krabbendam verwacht dat AZ goed zal presteren dit seizoen, terwijl Zwartkruis verwacht dat RKC Waalwijk zal verrassen: "RKC Waalwijk roert zich opvallend op de transfermarkt. Met Romeo Castelen en Dennis Rommedahl erbij gaan die een leuk seizoen tegemoet."

3. Welke speler zal de relevatie van dit seizoen worden?

Zwartkruis verwacht dat Bojan Krkic, door Ajax gehuurd van FC Barcelona, één van de smaakmakers van komend seizoen zal worden. "De verwachtingen zullen vanwege zijn achtergrond hoog zijn, maar hij heeft de kwaliteiten daaraan te voldoen", aldus de Ajax-watcher. Feyenoord-watcher Krabbendam kiest opvallend voor een PSV'er: "Memphis Depay". Slegers kiest ook voor een PSV'er: "Jurgen Locadia, hij wordt topscorer van de Eredivisie".


Thijs Slegers ziet Jurgen Locadia topscorer van de Eredivisie worden
(Foto: Pro Shots)

4. Houden de gepromoveerde ploegen zich staande komend seizoen?

Slegers verwacht dat SC Cambuur na dit seizoen weer in de Jupiler League zal spelen. Go Ahead Eagles ziet hij via de play-offs overleven. Krabbendam denkt er in grote lijnen hetzelfde over: "Ik verwacht wel wat van Go Ahead Eagles, omdat Foeke Booy heeft bewezen met zo'n ploeg te kunnen presteren. Cambuur krijgt het moeilijk."

Zwartkruis is van mening dat beide ploegen een voorbeeld moeten nemen aan PEC Zwolle: "PEC Zwolle heeft vorig seizoen bewezen hoe het moet, met gedurfd en aantrekkelijk voetbal ook nog. Als Cambuur en Go Ahead Eagles dat als voorbeeld nemen, moet het kunnen."

5. Wat verwacht je van de Nederlandse ploegen in de Europese bekertoernooien?

Zwartkruis verwacht niet dat de Nederlandse clubs potten zullen breken in Europees verband: "Het gat met de toplanden is groot en ook landen als Rusland en Oekraine leveren steeds sterkere ploegen." Krabbendam is een stuk optimistischer en ziet vooral PSV het ver schoppen: "Ajax moet een keer de volgende ronde halen van de CL, maar denk niet dat dit gaat lukken. Feyenoord plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League. Ik verwacht PSV na de winterstop nog in Europa."

Ook Slegers denkt dat PSV ver kan komen in Europees verband: "Ik verwacht dat PSV de Champions League niet haalt, maar wel kwartfinale Europa League haalt. Van Ajax in de Champions League verwacht ik dat ze poulefase overleven, al is dat een gok want ik ken de tegenstanders niet. De anderen (Vitesse, FC Utrecht en Feyenoord red.) spelen een bijrol."