Hof verbiedt uitlevering Sabir K. aan VS

Terreurverdachte Sabir K. wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat dinsdag verboden. De rechtbank hield een uitlevering eerder ook al tegen. De staat kan nog in cassatie gaan.

Het hof is van oordeel dat de Nederlandse staat te weinig heeft gedaan om zich ervan te verzekeren dat de VS niet betrokken zijn geweest bij de foltering van Sabir K. in Pakistan. De staat wilde niet meewerken aan het onderzoek, waardoor volgens het hof onzekerheid blijft bestaan.

De VS hadden Nederland verzocht om K.'s uitlevering. Hij zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De Verenigde Staten beschuldigen K., die in 2011 vanuit Pakistan naar Nederland werd uitgezet, van samenwerking met Al-Qaida en verdenken hem van het voorbereiden van terreurdaden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf eerder toestemming voor de uitlevering mits K. wordt behandeld aan zijn psychische stoornis. K. spande hierop een kort geding aan tegen de staat om zijn uitlevering tegen te houden. Hij zou in de VS niet de juiste behandeling kunnen krijgen en bovendien zou de VS betrokken zijn geweest bij de martelingen die K. moest ondergaan.

Het eerste argument ging volgens het hof niet op, maar het tweede argument riep vragen op. Het hof, dat eigenlijk eind mei al uitspraak zou doen, wilde daarom eerst weten of de VS betrokken waren bij de foltering van K.

K.'s advocaat André Seebregts laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak. "Het is zeer terecht. De rol van de Amerikanen wordt nu eindelijk eens onder de loep genomen", aldus de raadsman. K. was al vrijgelaten en moest zich gedurende het proces iedere dag melden op het politiebureau. Seebregts stapt later naar de rechtbank om die maatregel te laten opheffen.