Bouw raketcomplex Noord-Korea ligt stil

De bouw van een lanceerinstallatie en fabriek voor grote raketten in het noordoosten van Noord-Korea ligt al acht maanden stil. Dat blijkt na analyse van nieuwe satellietbeelden door 38 North, de website van het Amerikaans-Koreaanse instituut van de John Hopkins School of Advanced International Studies. Of het om een tijdelijke bouwstop gaat, is onbekend.

De satellietbeelden bieden de mogelijkheid tot het formuleren van enkele mogelijke scenario's. Eén zo'n theorie is dat materialen en bouwvakkers van het Tonghae-complex die vorig jaar naar elders werden gezonden om te helpen bij het repareren van grootschalige stormschade nog niet zijn teruggekeerd. Een andere mogelijkheid is dat de Noord-Koreaanse leiding heeft besloten dat het modernere Sohae-complex aan de noordwestkust volstaat voor de ontwikkeling van grotere raketten.

Een derde, met name voor het Westen interessante, mogelijkheid is dat Pyongyang het streven naar grotere raketten in de koelkast heeft gezet of zelfs helemaal heeft opgegeven.

"Als Pyongyang faciliteiten voor de lancering van grote raketten die het pas sinds 2011 begon te bouwen vaarwel zegt, kan dat grote gevolgen hebben voor het Noord-Koreaanse raketprogramma en voor de ontwikkeling van langeafstandsraketten die een nucleaire lading kunnen dragen", zegt Joel Wit, voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en tegenwoordig redacteur van 38 North.

Een andere analist houdt rekening met de mogelijke wens in Pyongyang de ijzige banden met de buitenwereld op te warmen. "Noord-Korea kan de conclusie hebben getrokken dat er niets meer te winnen valt bij confrontatie", zei Ohm Tae-am van het Koreaanse Instituut voor Defensieanalyses in Zuid-Korea. De belabberde Noord-Koreaanse economie kan volgens hem ook hebben bijgedragen aan het besluit voorlopig geen geld meer in de bouw van geavanceerde militaire complexen te pompen.

Uit de analyse blijkt dat er geen enkel teken van activiteit meer is bij Tonghae. Het gras groeit door de fundering van een assemblagegebouw voor raketten en de aanleg van een weg naar het complex is stopgezet.

Zelfs als de bouw wordt hervat, betekent dat dat de raketten pas in 2017 klaar zullen zijn.