Verkrachte vrouw hoeft gevangenis niet in

De Noorse vrouw die vorige week in Dubai tot zestien maanden gevangenisstraf werd veroordeeld nadat ze aangifte van verkrachting had gedaan, heeft gratie gekregen. De 24-jarige Marte Deborah Dalelv heeft zondag haar paspoort teruggekregen.

Dalelv bracht haar zaak vrijdag in de publiciteit om aandacht te vragen voor de risico's die vrouwen lopen in landen waar het rechtsstelsel op de islamitische leer is gestoeld. Haar veroordeling leidde tot veel ophef in het Westen.

Dalelv werkt al sinds 2011 voor een interior design-bedrijf in Qatar. In maart werd ze door een collega verkracht toen ze op zakenreis in Dubai waren. Ze vluchtte na afloop haar hotel in en vroeg de receptie de politie te bellen, omdat ze aangifte wilde doen. Eenmaal op het politiebureau aangekomen werd ze meteen achter de tralies gezet, omdat ze als ongetrouwde vrouw seks had gehad, wat verboden is in de Verenigde Arabische Emiraten.

Na tussenkomst van Noorse diplomaten werd haar toegestaan haar strafzaak af te wachten in een tehuis voor Noorse zeelieden in het centrum van Dubai. Haar verkrachter is tot dertien maanden cel veroordeeld.