'Zimmerman moet vervolgd worden!'

In minstens 101 Amerikaanse steden zijn zaterdag demonstranten de straat opgegaan om de vervolging van buurtwachter George Zimmerman te eisen. Zimmerman werd een week geleden vrijgesproken van doodslag op een ongewapende negerjongen in Florida. Burgerrechtenactivist Al Sharpton en zijn medestanders hopen justitie nu te bewegen de buurtwachter aan te klagen voor discriminatie.

Het Nationale Actienetwerk (NAN) van de baptistische voorganger Sharpton heeft demonstraties en herdenkingen georganiseerd bij overheidsgebouwen in heel de Verenigde Staten. Van New York tot Los Angeles en van Wichita tot Birmingham verzamelden zich zaterdag tal van mensen onder de leus 'Gerechtigheid voor Trayvon'.

De 17-jarige Trayvon Martin liep in februari 2012 met een capuchon over zijn hoofd door de wijk in Sanford waar Zimmerman vrijwillig wachtliep. Die vond dat verdacht en volgde hem. Toen het uitliep op een handgemeen waarin de 29-jarige buurtwacht het dreigde af te leggen, trok hij een vuurwapen en schoot hij de tiener dood.

Sharpton drong zaterdag op een demonstratie in New York aan op het terugdringen van het in zijn ogen veel te ruime recht op zelfverdediging in staten als Florida. Hij en zijn medestanders willen dat de federale aanklager Zimmerman vervolgt wegens schending van Martins burgerrechten. Martins ouders en veel anderen zijn ervan overtuigd dat de latino Zimmerman zijn slachtoffer op de korrel nam vanwege diens zwarte huidskleur.

Het ministerie van justitie onderzoekt nog of een aanklacht wegens discriminatie mogelijk is. Federale aanklagers hebben in het verleden vaker geprobeerd vrijgesproken verdachten zo alsnog veroordeeld te krijgen. Maar het wordt volgens juristen moeilijk te bewijzen dat Zimmerman op grond van racistische motieven handelde.