'Maak van moslims geen slachtoffers'

BelliotDe Amsterdamse PvdA-wethouder Hannah Belliot liet gisteren in een interview met NRC Handelsblad weten dat de gemeente de moslimbevolking op een verkeerde manier benadert. Volgens haar worden ze in een slachtofferrol geduwd. Ook zei ze dat binnen het college van B & W heftige meningsverschillen bestaan over de verhouding tussen kerk en staat.

Belliot, die in het voorjaar de politiek de rug toekeert omdat ze onder meer de band met de bevolking mist en haar portefeuille (kunst) haar weinig interesseert, zegt in Amsterdam een stad te zien die in een overgangstoestand verkeert; een stad waarin een andere werkelijkheid aan het ontstaan is. Andere opvattingen over de godsdienst, achterhaalde opvattingen over de omgang tussen man en vrouw.

'Slachtofferschap uitgekristalliseerd'
De PvdA'ster, zef immigrantenvrouw (afkomstig uit Suriname), zegt niet voldoende te kunnen waarschuwen tegen het slachtofferisme: ''Ach die arme moslims, dát idee heeft postgevat. Ten onrechte!. Moslims zijn niet zielig. Ze kunnen genoegzaam zelf denken. We moeten ze niet in hun moskeeën op gaan zoeken, uit hun moskeeën willen halen. Al dat pamperen heeft nog nooit gewerkt, bij geen enkele immigrantengroep waar ook ter wereld. Help mensen om kansen te creëren voor zichzelf en voor hun familie. En houd je verder op afstand. Nu wordt het slachtofferschap zodanig uitgekristalliseerd dat volgens mij de gemiddelde moslim zijn bed niet meer uitkomt.''

De politica zegt de laatste tijd geschrokken te zijn van hoofdstedelijke allochtone jongeren die bitterhard en recht in haar gezicht zeggen dat ze helemaal niets om de stad geven. ''Mevrouw Belliot'', vragen ze mij, ''waarom sloof jij je zo uit voor ZE! Waarom doe je dat allemaal voor ZE? ZE menen het niet met ONS!'' Zo denken die jonge Amsterdammers, zegt Belliot, ZE en ONS. De wethouder zegt dan te antwoorden dat de grond waarop ze lopen en de stad waarin ze wonen óók van HUN is; dat ze voor hún kinderen en kindskinderen de stad in liefde moeten inrichten.

Kerk/staat
Zelf is Belliot voorstander van een absolute scheiding tussen kerk en staat, in tegenstelling tot burgemeester Job Cohen: ''Waarom moeten wij over godsdienst gaan praten? Waarom moeten wij, betaald door de overheid, in de moskeeën debatten organiseren over de plek die godsdienst moet krijgen? Ik vind dat glibberig.'' Volgens de wethouder moet de politiek zich beperken tot aangeven wat de wetten van Nederland voorschrijven, alsmede zorgen voor werkgelegenheid en goede scholingsmogelijkheden.

De PvdA gaat naar haar mening veel te ver mee in het godsdienstdebat. ''Als het aan mij ligt zou ik zeggen, laten we zuiver blijven. Als burgers die behoren tot een of andere godsdiensttak zich willen organiseren, in hindoeverband, in moslimverband, in christenverband, of in welk verband ook, dan moeten ze dat vooral doen. Maar dan moeten ze ons daar niet mee lastig vallen.''