NSA wil nieuwe Snowden voorkomen

De Amerikaanse wereldkampioen afluisteren NSA probeert met allerlei maatregelen 'een nieuwe Snowden' te voorkomen. Dat schrijft de Volkskrant.

De geheime dienst is niet gelukkig met alle media-aandacht sinds Snowden uit de school klapte over de wereldwijde spionage van NSA, FBI en andere alfabetsoeporganisaties.

Daarom kondigde onderminister van Defensie Ashton Carter donderdag op een veiligheidscongres aan dat er in de toekomst geen grote hoeveelheden gegevens meer kunnen worden weggesluisd door individuele medewerkers.

De minister: "Je had een individu met vergaande toestemming om informatie op te vragen en te verplaatsen. We gaan die twee zaken omkeren." Er zal in de toekomst goedkeuring moeten worden gegeven door een tweede persoon.

Er wordt tevens minder info per afzonderlijke locatie opgeslagen. Carter: "Er was een enorme hoeveelheid informatie geconcentreerd op een plaats. Dat was een fout. Alles op één server zetten creëert een veiligheidsrisico."

Tussen de 600.000 en 1 miljoen medewerkers hebben inzage in PRISM, de database die bestaat uit gegevens als telefoongesprekken, bankafschriften en de internetgeschiedenis van praktisch elke grote website op aarde.

Met de nieuwe regels zullen NSA-klokkenluiders dus voortaan met z'n tweeën tegelijk wereldwijd worden vervolgd voor het verklappen van geheimen die de toch al niet bepaald geweldige reputatie van de VS nog verder beschadigen.