'Te weinig spaargeld bij bijna helft gezinnen'

Nederlandse gezinnen hebben door de economische crisis weinig geld achter de hand op hun spaarrekening. Vorig jaar had bijna de helft van alle huishoudens, zo'n 45 procent, een te lage financiële buffer. Dat schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Op verzoek van de krant analyseerde een econoom van de Vrije Universiteit in Amsterdam de financiële situatie van Nederlandse gezinnen. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hanteert als minimale buffer 3550 euro per huishouden, maar in geval van een eigen woning, kinderen of een auto moet die buffer hoger zijn.

Door de crisis moeten huishoudens hun potje steeds vaker aanspreken. In 2011 had nog ruim veertig procent minder dan de 3550 euro buffer op de eigen spaarrekening. De econoom verwacht dat het percentage nog verder stijgt. Volgens hem heeft een kwart van de huishoudens helemaal geen spaargeld.

De roep van het kabinet om meer geld uit te geven heeft daarom geen zin, zo vindt de econoom. "Met zo veel onzekerheid is het niet aannemelijk dat het vrije vermogen wordt aangesproken, zeker niet door de minder rijke helft van Nederland."