Racistische terreurverdachte vrijgelaten

Varg Vikernes, de man die deze week werd opgepakt op verdenking van het beramen van een terreuraanslag, is weer een vrij man. Gisteren werd hij weer op vrije voeten gesteld.

Vikernes was opgepakt nadat zijn vrouw vier geweren had gekocht en Vikernes op zijn blog had geschreven dat mensen in opstand zouden moeten komen tegen zionisten, socialisten en immigranten. Volgens hem beheersen de joden de media en de politiek en zijn ze al duizenden jaren uit op wereldheerschappij.

Volgens Vikernes was de treinramp die vorige week in Frankrijk plaatsvond geen ongeluk, maar een gevolg van sabotage door immigranten. Hij schrijft dat er direct na het ongeluk buitenlandse jongeren de slachtoffers beroofden van hun waardevolle bezittingen. Toen hulpverleners arriveerden, zouden die door de jongeren met stenen zijn bekogeld omdat ze nog niet klaar waren met stelen.  

En dat is typerend voor het verschil tussen Europeanen en immigranten van buiten Europa, stelt Vikernes. Europeanen dromen ervan mensen die in nood zijn te helpen, terwijl joden, moslims en niet-Europeanen niet geïnteresseerd zijn in het bieden van hulp, maar uitsluitend handelen uit eigenbelang.

De Franse justitie zag in de oproep tot een opstand in combinatie met de aanschaf van de wapens genoeg reden om Vikernes te arresteren. Vikernes werd al in de gaten gehouden sinds hij een van de ontvangers van het manifest van Anders Breivik bleek te zijn. Zelf zegt Vikernes beslist geen sympathisant van Breivik te zijn, aangezien Breivik zich beroept op zijn christelijke achtergrond. Vikernes is zelf sterk antichristelijk.

Varg Vikernes is voor velen geen onbekende naam. Begin jaren negentig maakte hij deel uit van de Noorse blackmetalunderground, onder andere met zijn eenmansband Burzum. Hij zat een gevangenisstraf van 21 jaar uit wegens de moord op Mayhem-gitarist Euronymous en het platbranden van meerdere kerken.