Kwart 80-plussers valt uit bij Vierdaagse

Een kwart van de 80-plussers bij de Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar in de eerste drie dagen uitgevallen. De oorzaak is waarschijnlijk de combinatie van de hitte en de verminderde dorstprikkel bij de ouderen. Dat heeft inspanningsfysioloog dokter Maria Hopman van het UMC St Radboud vrijdag gezegd. In totaal begonnen 245 80-plussers deze week aan de Vierdaagse.

Hopman doet onderzoek naar het geheim van de fitte, bejaarde wandelaars en naar de vraag welke rol genen en gedrag spelen bij hun succes. Vijftig wandelaars doen mee aan haar onderzoek.

De oudere deelnemers zijn volgens Hopman uitstekend voorbereid. Velen wandelen minimaal een uur per dag. Desondanks viel een kwart dit jaar uit. "De verklaring hiervoor is waarschijnlijk het warme weer", zegt Hopman. "Ouderen transpireren minder en ze hebben ook een minder goede dorstprikkel. Beide aspecten maken wandelen in de hitte lastiger. De ouderen drinken te weinig en hun temperatuur ligt tijdens het wandelen wat hoger dan bij de jonge wandelaars."

De 80-plussers hebben een aanzienlijk positiever beeld van hun eigen gezondheid dan de gemiddelde deelnemer aan de Vierdaagse. Dertig procent geeft zichzelf een cijfer van een 9 of hoger voor de eigen gezondheid. Het gemiddelde rapportcijfer bij alle wandelaars was een 7,9.

Om uit te vinden waarom de 80-plussers nog zo vitaal zijn is onder meer gekeken naar voeding, of een wandelaar wel of niet rookt, overgewicht en levensinstelling. Ook werden de kinderen en kleinkinderen van de 80-plussers onderzocht. De definitieve resultaten van het onderzoek worden eind september verwacht.

In totaal begonnen vrijdag bijna veertigduizend wandelaars aan de laatste etappe van dertig, veertig of vijftig kilometer. Iets minder dan zes procent van alle deelnemers is de afgelopen dagen uitgevallen.