Marinier VS vrij na 'oorlogsmisdaad'

Een Amerikaanse marinier die was veroordeeld voor een oorlogsmisdaad in Irak komt vrijdag vrij. Het militair hof van appel herriep zijn veroordeling in juni en weigerde een verzoek van de regering om deze beslissing te heroverwegen in behandeling te nemen. De US Navy kan hem wel opnieuw berechten, of in cassatie gaan bij het hooggerechtshof.

De marinier, Lawrence Hutchins III, had ruim de helft van zijn straf van elf jaar gevangenis uitgezeten toen zijn veroordeling werd teruggedraaid. Het hof accepteerde zijn argument dat zijn rechten waren geschonden toen hij tijdens zijn verhoor in Irak een week in afzondering was afgesloten, zonder contact met een advocaat. Volgens de aanklagers had Hutchins toentertijd zelf afstand gedaan van zijn recht op juridische bijstand.

Hutchins voerde het commando over een peloton dat in april 2006 een Iraakse man uit zijn huis haalde, naar een greppel bracht en hem daar doodschoot. Hutchins voerde aan dat hij dacht dat de man, naar later bleek een ex-politieman, een leider van de opstandelingen was.