Winkeliers zijn oneerlijke concurrentie zat

Gemeenten moeten meer optreden tegen oneerlijke concurrentie in de detailhandel. Die oproep doet Detailhandel Nederland vrijdag. Volgens de belangenorganisatie voor winkeliers zijn er tientallen bedrijven die zich niet aan de regels houden.

Het gaat om bijvoorbeeld webshops die zonder toestemming op industrieterreinen goederen verkopen, tijdelijke verkooppunten vanuit hotels of partycentra en groothandels die aan particulieren verkopen.

"Gemeenten gedogen in toenemende mate winkels op een bestemming in het bestemmingsplan anders dan detailhandel. Het moet afgelopen zijn met gedogen", stelt secretaris van Detailhandel Nederland Jildau Schuilenburg in een verklaring. Volgens de winkeliers kunnen consumenten op een bedrijventerrein vaak gratis parkeren, ondernemers betalen daar een veel lagere huur en dit gedogen leidt tot omzetderving voor de winkeliers die zich wel aan de regels houden.

"Juist in deze economische situatie moet meer dan ooit sprake zijn van een eerlijk speelveld", aldus Schuilenberg. Ze vreest dat oneerlijke concurrentie de 'nekslag' kan betekenen voor de winkeliers die zich wel aan de regels houden.