Akzo en Imtech remmen AEX

De winst op het Damrak werd donderdag enigszins geremd door winstwaarschuwingen van AkzoNobel en Imtech. De AEX steeg 0,7 procent tot 368,76 punten. Andere Europese beurzen boekten hogere winsten, zoals 1,5 procent koerswinst in Parijs.

Beurzen gingen volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer donderdag hoger op onder meer Amerikaanse macrocijfers. Met name de meevallende cijfers over de arbeidsmarkt zijn van belang, stelt Bender. Topman Ben Bernanke van de Federal Reserve gaf aan dat de ontwikkeling op de arbeidsmarkt een belangrijke indicator is voor het wel of niet afbouwen van de maandelijkse obligatieaankopen door de centrale bank.

Initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering namen vorige week af met 24 duizend tot 334 duizend, terwijl economen waren uitgegaan van een daling tot 345 duizend. Verder steeg de Philadelphia Fed index in juli naar het hoogste niveau sinds maart 2011.

Ook donderdag weet Bernake weer de ogen op zich gericht. Donderdag is de tweede dag van de hoorzitting met de centrale bankier op het Capitool.

Bernanke herhaalde woensdag dat waarschijnlijk dit jaar een begin wordt gemaakt met de afbouw van kwantitatieve verruiming, maar dat de rente voor de 'voorzienbare toekomst' zeer laag moet blijven vanwege de te ruime arbeidsmarkt.

Bernanke en zijn collega's hebben de afgelopen weken er steeds op gehamerd dat een beëindiging van de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar los staat van het rentebeleid.

Beleggers reageerden eerder al gerust door met name uitspraken van Bernanke die aangaf geen haast te maken om de rente te verhogen na een stopzetting van kwantitatieve verruiming.

Imtech (-12,5 procent) en AkzoNobel (-8,0 procent) werden hard afgestraft door beleggers na het afgeven van een winstwaarschuwing. Imtech zei een 'significant verlies' te zullen lijden over het tweede kwartaal. De technische dienstverlener zag zich daarnaast genoodzaakt met de plaatsing van preferente aandelen bij de banken dertig miljoen euro aan kapitaal aan te trekken. Ook maakte het bedrijf melding van het schrappen van meer dan duizend arbeidsplaatsen.

Analisten reageerden gelaten. "Het teleurstellende nieuws blijft maar komen en met geen duidelijk richting waar de marges zouden moeten zijn bij Imtechs activiteiten, vinden wij het erg moeilijk om een solide beleggingsmening te hebben", aldus analist Edwin de Jong van SNS Securities.

Het fonds AkzoNobel leek technisch de neerwaartse trend te hervatten nadat het chemieconcern een sterker dan verwachte daling van het bedrijfsresultaat met 17 procent bekendmaakte vanwege margedruk bij alle divisies. Daarnaast gaf AkzoNobel aan dat het bedrijfsresultaat over 2013 lager zal zijn dan de 908 miljoen euro over 2012. Analisten bij Nomura wezen er op dat de outlook 14 procent onder de consensusverwachting ligt.

De weinige andere dalers waren Heineken en Gemalto met respectievelijk 0,4 en 0,1 procent.

ASML Holding, dat woensdag hoger sloot na het bekendmaken van meevallende kwartaalcijfers, noteerde vlak, ondanks koersdoelverhogingen door Citi Research, ING en JPMorgan Cazenove.

Royal Dutch Shell won 0,8 procent, ondanks een adviesverlaging door Nomura van Kopen naar Neutraal. Ook Air France-KLM (+1,2 procent) noteerde hoger na een negatief analistenrapport. JPMorgan Cazenove verlaagde het koersdoel van 6,50 naar 6,00 euro. De analisten stelden dat traditionele maatschappijen als Air France-KLM het zullen afleggen tegen prijsvechters.

PostNL en KPN namen de leiding binnen de AEX. Het postbedrijf won 3,8 procent en het telecombedrijf steeg 3,4 procent.

Bij de AMX-fondsen viel Ziggo in negatieve zin op met een verlies van 3,0 procent na het bekendmaken van de kwartaalcijfers. Ook Ziggo zag zich genoodzaakt de outlook te verlagen. De omzet zal nog maar een bescheiden groei van een procent laten zien op autonome basis, terwijl het onderliggende bedrijfsresultaat vlak zal zijn. CEO Bernard Dijkhuizen sprak van sterke concurrentie, waardoor het verloop van klanten relatief hoog was en de vooruitzichten moesten worden bijgesteld. Analisten bij Bernstein Research concludeerden dat Ziggo meer moet investeren om KPN te kunnen bijhouden.

Smallcap Wessanen (+3,9 procent) trok zich weinig aan van een koersdoelverlaging door KBC Securities van 3,20 naar 2,80 euro bij een onveranderd Houden advies. Het fonds herstelde licht van de koersafstraffing van woensdag. Docdata (+0,3 procent) reageerde weinig op de halfjaarcijfers. Sligro Food steeg 0,9 procent na de cijferrapportage.

Rond de klok van zes noteerde Wall Street hoger. De S&P 500, dat afstevent op een nieuwe all time high, won 0,6 procent op 1.691,59 punten. De Dow Jones steeg 0,7 procent tot 15.577,22 punten en de Nasdaq dikte 0,3 procent aan tot 3.619,35 punten.