'Joden terugbetalen met rente'

Burgemeester Eberhard Van der Laan van Amsterdam stelt dat Joden die na de Tweede Wereldoorlog erfpacht moesten betalen, dat geld terug zouden moeten krijgen met rente. Dat bericht het Parool.

Hoewel de Joden uit hun huizen werden gezet en naar concentratiekampen waren afgevoerd, vond de gemeente Amsterdam na de oorlog dat ze alsnog achterstallige erfpacht moesten betalen over de jaren '40-'45. Dat ontdekten studenten onlangs.

Van der Laan stelde in het KRO-programma Oog in Oog dat er destijds 'met formalisme, bureaucratie en kilheid werd gekeken naar het juridische aspect, in plaats van dat ze met empathie hebben gekeken naar degenen die slachtoffer werden.'

Het is toen heel koel afgedaan door de gemeenteraad.' Het bovenop de onterecht betaalde erfpacht tevens terugbetalen van rente 'hoort er gewoon bij.'

Vergelijkbare zaken uit de naoorlogse geschiedenis, zoals het door nutsbedrijven aanslaan van Joden voor gas-, licht- en waterkosten gedurende de jaren van de Holocaust, worden ook onderzocht.