Dagdromende computer ontwikkeld

Schaken, rekenen, dingen in elkaar zetten, alles lijken computers beter te kunnen dan mensen. Maar in één ding leek de mens nooit voorbijgestreefd te kunnen worden: ijdel wegdromend voor zich uitstaren. Ach, hoezeer hebben wij ons vergist! Een internationale groep wetenschappers ontwikkelde namelijk een computer die kan dagdromen.

Ze pasten daarbij een trucje toe, vertelt professor Gustave Deco uit Barcelona: "Op een zekere manier deden we alsof kleine gebieden in de hersenen de cognitieve eenheden waren: niet de individuele cellen, maar groepen cellen." Onderzoekers ontdekten al eerder enkele 'rustnetwerken', groepen hersengebieden wiens activiteit gelijktijdig toe- en afneemt met respectievelijk een rustend en actief brein.

Op basis van deze netwerken ontwikkelden de onderzoekers een computermodel. Ze bootsten eerst de cognitieve eenheden na. Deze werden op hun beurt onderling verbonden op een manier die lijkt op de manier waarop de eenheden in onze hersenen verbonden zijn.

Volgens professor Maurizio Corbetta uit het Amerikaanse St. Louis kan men met dit computermodel de verbindingen in de hersenen onderzoeken en hypotheses testen. "We kunnen ons model laesies [beschadigingen, red.] geven, zoals door een beroerte of door kanker veroorzaakt worden, om te zien hoe de hersenfunctie verandert. We kunnen ook manieren testen om de patronen weer normaal te krijgen."