Canadezen brouwen komkommerbier

De Village Brewery in het Canadese Calgary heeft de smaak te pakken. Deze week lanceerden komkommertelers Rick Wagenaar en Vincent van Dam een nieuw biertje met, jawel, komkommersmaak. 

Volgens de zich om het komkommerbier bekommerende heren komt het recept uit België, waar het ook wel 'saison' heet en vroeger in de winter van overtollige komkommers werd gebrouwen om in de zomer te kunnen worden genuttigd.

Jim Button, eigenaar van de Village Brewery (alsmede een geinig bedachte tekenfilmserie) stelt: "Het was vooral de vraag hoeveel komkommer we zouden gebruiken." Na een paar probeersels kwam men uit op 200 komkommers per brouw; de komkommers worden geschild, gepureerd en aan het bier-in-wording toegevoegd.

Het resultaat is volgens Button 'een boel komkommer in de neus, maar niet te veel op de tong.' Hoewel hij wel gek zou zijn om zijn eigen product af te kraken, lijkt ook de Canadese blogger die ons wereldkundig maakt van dit historische feit positief: 

"Er is wel een komkommersmaak, maar niet te overheersend. Het bier is fris en [de smaak] blijft niet in je gehemelte hangen. Ik heb van dit bier genoten en ben blij het geprobeerd te hebben. Maar met zo ontzettend veel lokaal gebrouwen seizoensbiertjes, inclusief traditionele 'saisons', weet ik niet zeker of ik nog een keer naar dit komkommerbier zal grijpen."