RIVM raadt kwakzalverij aan

Op de website BeterKiezen.nl, gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijken een paar rare fouten te staan. De site is bedoeld om mensen van objectief geneeskundig advies te voorzien, maar er worden ook contactgegevens van 189 chiropractors genoemd.

Het RIVM maakte de website in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Op de site is te lezen dat "de meeste klachten die een chiropractor behandelt rug, schouders en nek betreffen. Ook mensen met hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen melden zich bij een chiropractor. Huilbaby's en klachten als bedplassen bij kinderen kunnen in veel gevallen met succes door een chiropractor worden behandeld."

Het principe van de chiropraxie ligt in de aanname dat lichamelijke en geestelijke kwalen veroorzaakt worden door disfuncties van het zenuwstelsel. Door de wervelkolom met enige kracht te manipuleren, zouden die disfuncties opgeheven worden, waardoor spieren en organen beter zouden gaan functioneren.

Chiropraxie is een gevaarlijke vorm van kwakzalverij. Er bestaat geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor, maar het manipuleren van ruggenwervels brengt wel de nodige risico’s met zich mee. Zo zouden er in alleen de Verenigde Staten al jaarlijks honderden tot duizenden mensen de dood vinden door behandeling door een chiropractor.

Desondanks ziet de Inspectie voor de Volksgezondheid weinig kwaad in het aanbieden van chiropraxie. “De inspectie ziet chiropraxie als een alternatieve behandelwijze waarbinnen weinig tot geen richtlijnen zijn vastgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het staat eenieder vrij in Nederland alternatieve zorg uit te oefenen, zolang de patiëntveiligheid niet aantoonbaar in gevaar komt. Als inspectie kunnen we wettelijk gezien (art. 96 wet BIG) dan ook alleen actief toezicht houden op alternatieven wanneer er (een aanmerkelijke kans op) schade is bij één of meerdere patiënten of wanneer (er een sterk vermoeden bestaat dat) de patiënt wordt afgehouden van de reguliere zorg.

Het CVZ lijkt inmiddels langzaam tot inkeer te komen waar het gaat om het aanbevelen van chiropraxie: “Nu het CVZ en de website in 2014 over gaan naar Zorginstituut Nederland krijgt de opvolger van de site de taak om te laten zien wat kwalitatief goede zorg is, en waar deze zorg te vinden is. Vanaf januari 2014 zal de keuzeondersteunende website van Zorginstituut Nederland alleen nog informatie presenteren over kwaliteit van zorgaanbieders die zorg verlenen voor aandoeningen en zorgvragen waarvan een kwaliteitsstandaard is opgenomen in het kwaliteitsregister.

Voorlopig blijft BeterKiezen.nl dus een website om hier en daar met een korreltje zout te nemen.


Bullshit dus