België legt homeopathie aan banden

Nederlanders mogen dan wel lachen om de vermeende domheid van hun zuiderburen, maar de Belgen hebben nu wel een slimme zet gedaan die Nederland totnogtoe nalaat. De Belgische regering heeft namelijk verregaande beperkingen gesteld aan de kwakzalverij die homeopathie heet.

Zo mogen per direct alleen nog mensen met een diploma in de gezondheidszorg homeopathie uitoefenen, en dan alleen nog degenen die voorheen ook al homeopatische behandelingen aanboden. Dit dient slechts als overgangsregeling: uiteindelijk mogen alleen huisartsen, vroedvrouwen en tandartsen nog leuren met die kwakzalverij.

Dit heeft ook als gevolg dat ziektekostenverzekeraars (en hun klanten) in principe geen geld meer kwijt zijn aan zulke nutteloze doch peperdure behandelingen. Het wordt evenwel nog wel erkend door de verzekeraars en sommige middelen die bij homeopathie gebruikt worden, worden nog deels vergoed.

De Belgische ministerraad kwam tot dit besluit, na een voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Zij ging bij haar oordeel af op een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE).

Dat KCE bestudeerde alle onderzoeken die gedaan zijn naar homeopathie bij de behandeling van een twintigtal ziektes. Ze ontdekten raar genoeg dat er geen bewijs is dat homeopathie werkelijk iets doet. Het zou net zo nuttig zijn als gedestilleerd water.