Rutte weet wat God bedoelt

Mark Rutte is het ermee eens dat predikanten gelovigen moeten oproepen hun kinderen te laten vaccineren tegen de mazelen. "God heeft nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden, als tegelijkertijd in de wereld, waar God ook iets mee te maken heeft in mijn ogen, er ook voor heeft gezorgd dat er vaccins zijn." Dat zei hij vrijdag in het wekelijkse televisiegesprek met hem.

De mazelen is volgens Rutte een verschrikkelijke ziekte, die zeer ingrijpend kan zijn voor kinderen. Dominees zou hij willen zeggen: 'roep je gemeenteleden op dat te doen, omdat de gevolgen anders verschrikkelijk zijn', zei de premier.

De premier zegt zelf gelovig te zijn en zeer veel respect te hebben voor het geloof. "Ik ben hervormd en vanuit die overtuiging kun je net zo goed de stelling aanhangen dat God ook de vaccinaties heeft gemaakt in de wereld."

Sinds begin mei zijn de mazelen bij 321 mensen vastgesteld. Waarschijnlijk zijn echter veel meer mensen besmet. De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar relatief veel strenggelovige ouders hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) en VVD-senator Heleen Dupuis riepen vrijdag in het AD predikanten op gelovigen duidelijk te maken dat vaccineren niet tegen de wil van God is. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei eerder het onverstandig te vinden dat ouders hun kinderen niet inenten tegen mazelen. Ze gaf echter aan niets te voelen voor verplicht vaccineren.