Noord-Ierland maakt zich op voor Oranjemarsen

De Noord-Ierse politie maakte zich donderdag op voor marsen en vreugdevuren van protestanten op 'The Twelfth', een jaarlijks weerkerend sektarisch feest dat altijd leidt tot botsingen met de katholieke minderheid. Politiecommandant Matt Baggott heeft 630 agenten uit Engeland en Schotland laten aanrukken om zijn eigen korps van zevenduizend man te versterken. Noord-Ierland is voor hen bekend terrein, omdat ze vorige maand ook werden ingezet voor de beveiliging van de top van de G8 in Enniskillen.

De versterkingen moeten helpen problemen te voorkomen wanneer de protestantse Oranjeorde vrijdag 550 marsen organiseert, waarvan er 43 pal lang potentieel vijandige katholieke buurten voeren.

Met de marsen herdenken de protestanten de overwinning op 12 juli 1690 van het leger van de pas gekroonde protestantse koning-stadhouder Williem III van Oranje-Nassau op de troepen van de afgezette katholieke koning Jacobus II, in de Slag aan de Boyne. Veel katholieken zien de marsen als een protestantse poging hen te provoceren en te beledigen.

De Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland, Theresa Villiers, en de minister van justitie van het autonome bestuur van Noord-Ierland, David Ford, spraken donderdag met politiemensen om hun een hart onder de riem te steken. De agenten moeten als om middernacht de feesten met het ontsteken van torenhoge brandstapels beginnen niet alleen verhinderen dat ze op omliggende woningen vallen, maar ook veelal straalbezopen omstanders van zich af zien te houden.

Vrijdag wordt het dan opnieuw spannend tijdens de marsen zelf. In de afgelopen vier jaar waren er vooral ongeregeldheden bij het passeren van Ardoyne, van oudsher een machtsbasis van het verboden Ierse Republikeinse Leger in Belfast-Noord. De onlusten houden gewoonlijk twee of drie nachten aan.

De autoriteiten hebben dit jaar voor het eerst bepaald dat de Oranjemannen dit jaar de hoofdstraat langs Ardoyne moeten vermijden. Maar er is feitelijk geen logische alternatieve route naar hun thuishonk in de wijk Ligoniel en de protestanten hebben aangekondigd niet weg te gaan voordat de politie hen doorlaat.