Agent vervolgd om schieten op inbreker Zwartsluis

Een agent die in januari betrokken was bij een schietpartij in Zwartsluis wordt strafrechtelijk vervolgd. Hij had zijn wapen niet mogen gebruiken omdat geen sprake was van noodweer, concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de Rijksrecherche. De zaak tegen een collega die betrokken was bij het incident wordt geseponeerd.

De agent was in de nacht van 8 op 9 januari met een collega afgegaan op een inbraak bij een bedrijf in de Overijsselse plaats. Hij schoot eerst op een wegrijdende auto en vervolgens twee keer op een man die hij uit het pand zag komen.

De auto reed vervolgens op de collega van de agent af. Die kon opzij springen en schoot twee keer op de banden van de auto. De bestuurder wist echter te ontkomen. In het pand aan de Grote Kranerweerd troffen de agenten daarna twee mannen aan, van wie er een gewond bleek te zijn geraakt door een politiekogel.

De tweede agent heeft zijn wapen volgens het Openbaar Ministerie Oost-Nederland niet onrechtmatig gebruikt. In zijn geval was sprake van een noodweersituatie omdat het donker was, er meerdere verdachten waren, een auto op hem inreed en hij niet wist wie de eerdere schoten had gelost.