Nu ook rodehond in biblebelt

Elf kinderen op een basisschool in Midden-Nederland zijn besmet geraakt met rodehond. Dat laat een woordvoerder van het RIVM woensdag weten. In het gebied waar de school staat, de zogenoemde biblebelt, was al een uitbraak van mazelen.

Rodehond is net als mazelen een 'vlekjesziekte'. Rodehond is volgens de zegsman echter veel onschuldiger. Wel is er bij zwangere vrouwen die besmet raken met het virus kans op afwijkingen bij de geboorte van hun kind. Zwangerschappen kunnen ook eindigen in een miskraam.

In de biblebelt, waar veel gelovigen wonen die hun kinderen niet laten inenten, was in 2004-2005 nog sprake van een rodehondepidemie. Toen werden minstens 387 mensen ziek, onder wie ruim dertig zwangere vrouwen. Rodehond kan bij zwangerschap wel degelijk gevaarlijk zijn. Het ongeboren kind kan er ernstig gehandicapt door raken.

Volgens de woordvoerder zijn destijds vrijwel alle niet-gevaccineerde mensen besmet geweest, waardoor zij nu immuun zijn. De kinderen die nu ziek zijn geworden zijn na de epidemie geboren.