Asielzoeker randde 10-jarige aan in Vluchtkerk

Een Somalische asielzoeker heeft in februari een 10-jarig meisje aangerand in de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam. De advocaat van de Somaliër, Pim Fischer, bevestigt woensdag berichtgeving over de zaak in Vrij Nederland. De dader is enkele dagen later aangehouden en zit nog vast, aldus de advocaat.

Het slachtoffer zou een dochter van een vrijwilligster zijn, zegt Fischer te hebben begrepen. Wat zich precies heeft voorgedaan weet de advocaat niet, maar het zou 'met kleding aan' zijn gebeurd. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat op 23 februari melding is gemaakt van het incident. Een zegsvrouw van het Openbaar Ministerie in Amsterdam kan niet direct op de zaak reageren.

Volgens Fischer was het een kwestie van tijd voordat zijn cliënt Ali H., vermoedelijk in 1971 geboren en sinds 1995 in Nederland, over de schreef zou gaan. Volgens deskundigen die hem eerder onderzochten is hij 'ernstig gestoord', lijdt hij aan chronische psychoses en heeft hij last van hallucinaties. Zijn advocaat omschrijft hem als iemand 'zonder benul'.

De advocaat wil dat de Somaliër in Nederland medische zorg krijgt. Tot dusverre ving de raadsman bot bij onder meer verschillende gemeentes, GGZ-instellingen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).