Veroordeelde AIVD'ers krijgen gegevens niet

Twee veroordeelde oud-AIVD'ers krijgen geen inzage in documenten over hun strafzaak. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De medewerkers vingen vorig jaar februari ook al bot bij de rechtbank in Den Haag.

De twee, die begin dit jaar in hoger beroep celstraffen van acht en zestien maanden kregen, hadden het ministerie van Binnenlandse Zaken om openbaarmaking verzocht. Het ministerie weigerde dat echter omdat het gaat om actuele gegevens en om gegevens die de nationale veiligheid zouden kunnen schaden. De Raad van State gaat daarin mee.

De AIVD'ers klaagden dat de minister zijn besluit had genomen op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in plaats van de Wet openbaarheid van bestuur en de Wet bescherming persoonsgegevens. Volgens de Raad van State heeft het ministerie echter juist gehandeld, omdat het hier om gegevens over de AIVD gaat.

Het duo werd in 2009 opgepakt voor het verstrekken van informatie aan De Telegraaf over de Irak-oorlog en over het bezoek van de dalai lama aan Nederland. De rechtbank in Haarlem sprak hen in eerste aanleg nog volledig vrij vanwege onrechtmatig bewijs. Het hof in Den Haag kwam wel tot een veroordeling.