Krant onder vuur om 'racistische' kop

Afgelopen zaterdag crashte een vliegtuig in San Francisco, waarbij twee jonge Chinezen omkwamen. Zoals vele nieuwsmedia, versloeg ook de Chicago Sun-Times het ongeluk. Op hun voorpagina verscheen groot de kop 'Fright 214', ofte 'Angst 214', een woordspeling op 'Flight 214', oftewel 'Vlucht 214'. Redelijk onschuldig, zou je denken.

Maar niet volgens een deel van de Aziatische gemeenschap in de VS. Daar waar Nederlanders er de spot mee drijven dat Aziaten de letter 'r' vervangen door 'l', lachen de Amerikanen juist om het tegenovergestelde: het Amerikaanse stereotype van Aziaten stelt de ze de 'l' telkens vervangen 'r'.

Dus, zeggen sommige Aziatische bloggers, journalisten en prominenten, het was geen onschuldige poging om een pakkende kop te maken, het was puur racisme! "Ten eerste, het is behoorlijk ziek om een woordspeling te gebruiken bij een artikel van een tragedie", schrijft AsAmNews: "Ten tweede, deze is nogal racistisch." Blogger Phil Yu noemt het 'extreem smakeloos'.

De Aziatisch-Amerikaanse Vereniging van Journalisten (AAJA) is minder vernietigend in hun oordeel. Ze zijn bereid de krant het voordeel van de twijfel te geven. Ze stellen echter wel dat volgens hen de fout voorkomen had kunnen worden door een grotere diversiteit binnen de redactie.

Hoofdredacteur Jim Kirk (nee, niet die Jim Kirk) blijft erbij dat het een fout was: "Het was echt niet onze bedoeling om naar stereotypen te verwijzen in deze kop [..]. Als iemand zich daardoor beledigd voelde, spijt het ons."