Komst nieuwe Kuip onzeker

De kans dat er een nieuw Feyenoordstadion komt is onzeker geworden. Collegepartij D66 in Rotterdam steunt het plan niet meer en heeft besloten tegen te stemmen als de gemeenteraad donderdag over de komst van de nieuwe Kuip stemt. Dat meldt RTV Rijnmond. De oppositie moet het college nu aan een meerderheid helpen, maar die kans is klein.

D66-fractievoorzitter Salima Belhaj vindt dat de gemeente een te groot risico loopt en levert het stadion de stad te weinig op. Daarnaast zouden Feyenoord en de stadiondirectie te weinig hebben samengewerkt met andere partijen in de stad.

Volgens RTV Rijnmond kan nu alleen Leefbaar Rotterdam de nieuwbouw nog redden. Die partij zegt er nog niet uit te zijn. De rest van de oppositiepartijen stemt naar verwachting tegen.

Oud-voorzitter van Feyenoord, Jorien van den Herik, laat zich in een open brief in het AD ook negatief uit over de komst van het nieuwe stadion. Volgens hem is het plan slecht onderbouwd, heeft het te weinig draagkracht en is het alleen maar goed voor de mensen die er geld aan gaan verdienen. Het zou daarom 'onverantwoord' zijn dat de gemeente instemt, vindt hij.

Het nieuwe stadion moet naast de huidige Kuip verrijzen. Om dat mogelijk te maken, is de gemeente Rotterdam gevraagd om voor 165 miljoen euro garant te staan. De totale kosten worden geschat op 313 miljoen euro.