Werknemer in zorg vaker ziek door werk

Het arbeidsgerelateerd verzuim in de zorg ligt zo'n twintig procent hoger dan gemiddeld in andere sectoren. Dat concludeert de Inspectie SZW maandag in de rapportage Zorg en Welzijn 2010-2012. De inspectie oordeelt verder dat de beheersing van arbeidsrisico's in de zorg is verbeterd, maar nog niet voldoende is.

Met 1,2 procent ligt het arbeidsgerelateerde verzuim in de zorg hoger dan het gemiddelde in Nederland van 1,0 procent. Die verhoging wordt met name veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting zoals werkstress, onregelmatige werktijden en agressie. Ook fysieke belasting en beroepsziekten veroorzaakt door bacteriën of virussen zorgen ervoor dat werknemers in de zorg vaker ziek zijn.

Ook het gemiddeld verzuim in de zorgsector blijkt met 5,2 procent hoger dan gemiddeld. Het landelijk gemiddelde lag tussen 2010 en 2012 op 4,3 procent. Ambulancediensten hebben met een 6,3 procent het hoogste verzuimpercentage van de beroepsgroepen binnen de zorg.

De inspectie SWZ beoordeelde of de Arbowetten voldoende worden nageleefd. Dat bleek in alle acht segmenten over de afgelopen jaren het geval. Tegelijkertijd pleit de inspectie voor meer preventieve maatregelen. Zo moeten werknemers beter worden voorgelicht over arbeidsrisico's in de zorg en moeten leidinggevenden hen daar meer bewust van maken.