Leger Syrië herovert Homs

Het Syrische leger heeft volgens een bron bij de regering maandag een zwaar bevochten district in de stad Homs veroverd. Om het district Khaldiyeh wordt al tien dagen gevochten. Activisten in Homs spreken de berichten van de regering tegen en zeggen dat er van een overwinning geen sprake is. De rebellen worden zwaar onder vuur genomen, maar houden stand, aldus de activisten.

Het regime van president Bashar Assad heeft een groot offensief gelanceerd om het strategisch gelegen Homs te heroveren. Rebellen namen de stad een jaar geleden in.

De bron zei dat het leger nog bezig was kleine delen van Homs 'te zuiveren' van rebellen, maar gaf verder geen details. Een activist in de stad die zich identificeerde als Abu Yasin zei echter dat de regeringstroepen tot staan zijn gebracht bij een aantal gebouwen die ze eerder deze week innamen. Het leger probeert door te dringen tot Khaldiyeh en Bab Houd door gebouwen in deze buurten eerst te bestoken met mortiergranaten, zei Abu Yasin.

Een andere activist in de stad, Nedal genaamd, zei dat het leger het gebied rond een twaalfde-eeuwse moskee in Khaldiyeh nog steeds aan het bestoken is. Dit zou erop wijzen dat de slag om Khaldiyeh nog niet gestreden is.

Strijd rond Aleppo nog niet gestreden
De grootste gevangenis in de Noord-Syrische stad Aleppo is vorige week bestookt met mortiergranaten. Daarbij zijn zes gevangenen omgekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

De granaten sloegen vrijdag in, aldus het Observatorium. Of de aanval het werk was van het leger of van opstandelingen is onduidelijk. Een aan Al-Qaida gelieerde rebellenbeweging belegert de gevangenis echter al weken. Volgens het Observatorium zijn sinds april al zo'n 120 mensen in de gevangenis omgekomen door gevechten, ziekte en executies.

Gevechten elders in Syrië kostten zondag aan zo'n zeventig militairen en opstandelingen en veertig burgers het leven, meldde het Observatorium. Het leger en tegenstanders van het regime raakten onder meer slaags in Nubul en Zahra, in de provincie Aleppo.

De Verenigde Naties schatten dat de burgeroorlog, die in maart 2011 begon, inmiddels al aan meer dan 93 duizend mensen het leven heeft gekost.