Paus naar migranten Lampedusa

Paus Franciscus brengt maandag een bezoek aan het eiland Lampedusa bij Sicilië, waar hij zal bidden met onlangs aangekomen migranten en degenen wil gedenken die de gevaarlijke oversteek niet hebben overleefd.

Vluchtelingen nemen bij de paus, zelf een nakomeling van Italianen die een beter bestaan zochten in Argentinië, een speciale plek in. Als aartsbisschop van Buenos Aires veroordeelde hij de uitbuiting van migranten als een vorm van slavernij.

Volgens gegevens van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 8400 migranten in Italië of Malta aan land gekomen, bijna twee keer zoveel als in de eerste helft van 2012. Tijdens de Arabische Lente van 2011 waren dat er tienduizenden.

Het UNHCR registreerde in de eerste helft van dit jaar veertig doden, en een totaal van vijfhonderd in heel 2012. Volgens een Italiaanse instantie kwamen tussen 1994 en 2012 in het Kanaal van Sicilië naar schatting 6450 mensen om.

De paus besloot pas onlangs om naar Lampedusa te gaan, op 1 juli. Volgens burgemeester Giusi Nicolini heeft het Vaticaan uitdrukkelijk verzocht de ontvangst eenvoudig te houden, in overeenstemming met Franciscus' nederige opvattingen over het pausschap. Voor de lunch vliegt hij weer terug naar Rome.

Burgemeester Nicolini verwacht dat van het bezoek van de paus een krachtige boodschap zal uitgaan om het 'zwijgen over de doden en het onrecht van de Middellandse Zee' aan de kaak te stellen. Hij hoopt dat Lampedusa er niet meer alleen voor komt te staan, maar hulp krijgt van Europa. Het eiland en Italië willen dat de Europese Unie een allesomvattend migratiebeleid formuleert, zodat de mediterrane grenslanden niet meer zelf hoeven op te draaien voor de huisvesting, screening en zorg voor de migranten. "Lampedusa is de grens van Europa en de zorg daarvoor is geen nationaal belang, maar een Europees belang", zei de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano deze week in het parlement.