Duizenden kilo's oude visnetten uit Noordzee

Een groep van 24 duikers heeft de afgelopen week op de Noordzee meer dan tweeduizend kilo oude visnetten boven water gehaald. De verloren netten die werden opgevist zijn volgens de organisatie van de zogenoemde Expeditie Bruine Bank een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven.

De netten, het lood en het kunstaas werden verzameld bij het schoonmaken van schepen die op de Noordzee zijn vergaan. Dieren raken er volgens de organisatie in verstrikt en sterven een langzame dood. Tijdens de acht dagen durende expeditie werd gedoken op ongeveer twintig wrakken op en rond de Bruine Bank.

De duikers van de expeditie troffen bij hun schoonmaakwerkzaamheden verschillende diersoorten aan. Zo vonden ze juweelanemonen, bolle bolzakpijpen, vuilwitte zakpijpen en gemarmerde streepschelpen. Van veel aangetroffen soorten was niet eerder bekend dat ze in het Nederlandse deel van de Noordzee voorkwamen.

De opgedoken visnetten werden in Scheveningen aan land gebracht. Volgens de organisatie worden ze gerecycled en keren ze terug als bijvoorbeeld badmode en sokken.

De Bruine Bank is een zandbank in de Noordzee, ongeveer halverwege tussen Nederland en Engeland. De zandbank, die vrijwel geheel in het Nederlandse deel van de Noordzee ligt, is een belangrijk natuurgebied.

De schoonmaakoperatie maakte deel uit van Bescherm een Wrak, een initiatief van een aantal organisaties, waaronder Stichting De Noordzee, Sportvisserij Nederland en Stichting Duik de Noordzee Schoon. Aan het eind van het seizoen moet het honderdste wrak zijn schoongemaakt.