Geen structurele fouten in trajectcontroles

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft verschillende verbeteringen aan de trajectcontroles op de Nederlandse snelwegen aangebracht. Zo moet worden voorkomen dat automobilisten onterecht boetes ontvangen. De minister benadrukt dat er geen structurele fouten in de systemen zitten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Met deze maatregelen ben ik van oordeel dat mogelijke fouten tot het minimum worden gereduceerd. Want laat er geen misverstand over bestaan dat ik het zeer onwenselijk vind als weggebruikers onterecht boetes krijgen opgelegd", stelt Opstelten.

De minister reageert op recent onderzoek van RTL Nieuws, dat ontdekte dat honderden weggebruikers onterecht verkeersboetes krijgen als gevolg van fouten. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's met fietshouders zijn de dupe. De apparatuur ziet deze voertuigen ten onrechte aan voor een auto met aanhangwagen.

Trajectcontroles worden volgens de minister voortaan beter onderhouden, er zijn aanpassingen gedaan in de software en er is vaker overleg tussen het Openbaar Ministerie en leveranciers om fouten vroegtijdig op te sporen en repareren. Foto's die door de trajectcontrole worden gemaakt worden zo nodig handmatig gecontroleerd.

Volgens Opstelten is niet na te gaan hoeveel onterechte boetes er precies zijn uitgedeeld door fouten in de trajectcontroles. In de afgelopen anderhalf jaar werden bijna 2,5 miljoen snelheidsovertredingen geconstateerd. In ruim twaalfhonderd gevallen was de boete onterecht, maar de oorzaak lag vaak buiten het systeem zelf, aldus de minister.