KNMI: aardbeving een van de zwaarste in Groningen

De aardbeving die zich dinsdagnacht voordeed in het Groningse Garrelsweer is met een kracht van 3.0 een van de zwaardere bevingen tot nu toe in het gebied. Dat meldt een woordvoerder van het KNMI woensdag. De zwaarste beving die Groningen tot nu toe kende was die in het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum op 16 augustus 2012. Daar werd eerst een kracht van 3,4 gemeten, na bijstelling kwam deze volgens het KNMI uit op 3,6.

De diepte waarop de beving in Garrelsweer plaatsvond is met drie kilometer standaard. Op die diepte vinden de gaswinningen plaats.

Volgens het European-Mediterreanean Seismological Centre had de beving van dinsdag in Garrelsweer een kracht van 3,2 en een diepte van twee kilometer. Die meting wijkt af omdat het automatisch is gedaan en van grotere afstand, aldus de zegsvrouw van het KNMI. Het KNMI meet de bevingen in Groningen handmatig.

Hoeveel schademeldingen er bij de NAM zijn binnengekomen naar aanleiding van de beving dinsdagnacht kon een woordvoerder van de aardoliemaatschappij woensdagochtend niet zeggen. In Groningen komen geregeld bevingen voor als gevolg van gaswinning door de NAM.