Schandaal rond Pools kippenvlees

Poolse boeren geven hun pluimvee op grote schaal illegaal uit China geïmporteerde antibiotica en groeimiddelen. Daarbij zijn ook door de Europese Unie verboden middelen. Dat hebben verslaggevers van het Poolse TVN24 ontdekt.

De journalisten werkten een halfjaar aan de reportage waarbij ze 25 bedrijven bezochten in alle uithoeken van het land. De officier van justitie in Warschau is op basis van de reportage een onderzoek begonnen.

Van de antibiotica en groeimiddelen blijft zoveel in het vlees achter dat wettelijke normen ver worden overschreden.

In Slowakije is bij controles al 'besmet' kippenvlees uit Polen aangetroffen. Er zat vierhonderd procent meer antibiotica in dan toegestaan. Burgers wordt aangeraden het niet te eten. Ook in Tsjechië zijn controles op Pools kippenvlees gestart.

Volgens TVN24 bestaat er in de Poolse pluimveehouderij een gesloten systeem waarbij handelaren, dierenartsen en boeren samenwerken. Controles zijn er eigenlijk niet.

De Poolse wetgeving kent alleen straffen voor degenen die toegeven bewust de betrokken middelen te hebben gekocht. Zelfs als de politie de middelen aantreft kan er niet automatisch geconcludeerd worden dat die ook aan de kippen worden gegeven.

Het gaat bij de stoffen onder meer om metronizadol, ciprofloxacin en enrofloxacin.