Deventer wil werklozen inzetten in thuiszorg

De gemeente Deventer gaat onderzoeken wat werklozen kunnen betekenen bij hulp in de thuiszorg. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Gemeenten zijn vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk voor zorg die nu nog onder de AWBZ-wetgeving valt. Daar horen onder meer persoonlijke verzorging van ouderen en andere hulpbehoevenden bij. De overdracht gaat gepaard met bezuinigingen, maar gemeenten mogen wel zelf invullen hoe ze de zorg gaan uitvoeren. Door werklozen of vrijwilligers in te zetten moeten kosten worden bespaard.

De woordvoerder ontkent dat iedere werkloze zomaar in de thuiszorg aan het werk wordt gezet. "Niemand zit te wachten op ongemotiveerde mensen aan je bed. Wij denken dat dat niet kan", aldus de zegsman.

Deventer kijkt volgens de woordvoerder naar wat de werkloze eerder heeft gedaan en wat zijn of haar wensen zijn. Vervolgens kan aan de hand daarvan aansluiting worden gezocht. "Dat hoeft dus niet per se in de thuiszorg te zijn."

Werklozen worden bovendien niet verplicht. Wel lopen ze het risico op een lagere uitkering als ze weigeren. Volgens de woordvoerder is dat tot nu toe niet voorgekomen. "Mensen zijn juist heel blij dat wij meedenken over hun rol in de samenleving."