Geheime diensten gaan zaak-Snowden oplossen

De toplieden van de Russische en Amerikaanse geheime diensten moeten zich gaan bezighouden met de zaak-Snowden. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama besloten.

De overeenkomst is bekendgemaakt door Nikolai Patroesjev, hoofd van de Russische veiligheidsraad. Het gaat concreet om FSB-baas Alexander Bortnikov en FBI-directeur Robert Mueller.

Edward Snowden, de man die wereldkundig maakte dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten NSA en GCHQ op grote schaal telefoon- en internetcommunicatie aftappen, zit al meer dan een week vast op het vliegveld van Moskou.

Daar kwam hij terecht op een vlucht vanuit Hong Kong, zijn oorspronkelijke schuilplaats, naar Ecuador waar hij asiel wil aanvragen.

Bortnikov en Mueller moeten een een uitweg uit de impasse zien te vinden, zo luidt de opdracht. De twee moeten in 'constant contact' blijven en 'oplossingen' vinden.

Volgens de Russen is Snowden hun land niet ingekomen aangezien hij in de transitruimte op het vliegveld zit. De Amerikanen eisen zijn aanhouding wegens verraad en diefstal van stukken.

Ecuador en Venezuela hebben aangegeven te willen bezien of ze Snowden asiel willen verlenen. Volgens de autoriteiten van Ecuador moet Snowden echter eerst op hun grondgebied zijn voordat ze de zaak kunnen gaan behandelen. Totdat het zover is ligt zijn lot in Russische handen.