Braziliaanse presidente uit de gratie

De populariteit van de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff is sinds de protesten in elkaar geklapt. Uit een peiling is gebleken dat dertig procent van de Brazilianen haar regering 'goed' vindt. Drie weken geleden was dat nog 57 procent, in april 65 procent.

Brazilië wordt sinds enkele weken geplaagd door massaprotesten. Die begonnen toen kaartjes voor het openbaar vervoer plots veel duurder werden. Later werden corruptie, hoge belastingen, slecht onderwijs, belabberde gezondheidszorg en miljardeninvesteringen in stadions de onderwerpen van protest.

Uit de peiling bleek dat Rousseff ook niet meer populair is in traditionele machtsbases van haar Arbeiderspartij, bijvoorbeeld in het noordoosten. Daar staat nog maar veertig procent van de mensen achter haar.

De vakbonden hebben zondag ontkend dat er maandag een algemene staking zal worden uitgeroepen. Dat gerucht gaat in de sociale media. Op 11 juli zal er welk een landelijke langzaamaan actie gehouden worden.

Rousseff wil deze week een referendum aankondigen over politieke hervormingen. Wat die inhouden is nog niet bekend gemaakt. In een tv-rede nu een week geleden beloofde de presidente dat er geld gestoken zou gaan worden in openbaar vervoer, onderwijs en gezondheidszorg. Ze zegde toe dat corruptie aangepakt zou worden.