AnsaldoBreda eist nieuw onderzoek naar Fyra

AnsaldoBreda wil dat er een nieuw onderzoek komt naar de veiligheid van de Fyra. Dat zegt advocaat Hans de Savornin Lohman, die de Italiaanse treinenbouwer vrijdag bijstaat in het kort geding dat AnsaldoBreda heeft aangespannen tegen de Nederlandse Spoorwegen en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS.

De Savornin Lohman wil dat onafhankelijke experts de 'deugdelijkheid' van de treinen onder de loep nemen. De drie eerdere technische rapporten die leidden tot het einde van de Fyra waren volgens hem niet onafhankelijk.

De advocaat eist inzage in de rapporten van de NS en de NMBS, die vorige maand de stekker uit de hogesnelheidslijn trokken. Hij heeft deze rapporten namelijk niet mogen inzien. De advocaat wil bovendien dat de twee spoorbedrijven geen nieuwe afspraken maken waardoor AnsaldoBreda definitief buitenspel komt te staan

Vorige week zei topman van AnsaldoBreda Maurizio Manfellotto tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer dat de Fyra veilig is. Hij sprak van 'onweerlegbare zaken' en verwees naar de instanties die de trein hebben goedgekeurd en toegelaten tot het spoor. "De trein is veilig en niet omdat ik het zeg, maar dat blijkt uit het proces van certificering."

Premier Mark Rutte (VVD) zei donderdag in Brussel dat het besluit van de NS om te stoppen met Fyra het besluit van een private onderneming is en de afhandeling een zaak is tussen de NS en AnsaldoBreda. Rutte heeft die boodschap donderdag ook overgebracht aan zijn Italiaanse collega Enrico Letta. Letta liet eerder weten zich 'grote zorgen' te maken over AnsaldoBreda en over de reputatie van de Italiaanse technieksector.