Kamer stemt in met omstreden pensioenwet

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag ingestemd met het omstreden pensioenplan van het kabinet. Zoals verwacht stemden alleen de regeringspartijen VVD en PvdA voor.

Door de wetswijziging wordt het belastingvoordeel bij het sparen voor het pensioen vanaf 2015 aan banden gelegd. Het kabinet hoopt dat door een lagere pensioenopbouw de premies ook verlaagd worden, maar heeft daarvoor geen garanties. Dat is de belangrijkste reden voor de voltallige oppositie om niet in te stemmen met de wet.

Door geen waarborgen voor een lagere premie af te dwingen worden jongeren de pineut, zei Steven van Weyenberg (D66) in een stemverklaring. Bovendien zijn de beoogde bezuinigingen van drie miljard euro hiermee 'boterzacht' geworden, zei hij. Eerder kraakte ook de Raad van State het voorstel al.

Het is nog maar de vraag of de wet ook echt van kracht wordt. Nu gaat de Eerste Kamer zich erover buigen, maar daar hebben de regeringspartijen geen meerderheid. Tijdens een debat waarschuwden enkele oppositiepartijen daarom al dat het plan waarschijnlijk in de senaat alsnog sneuvelt.